9. Evropské hry hendikepované mládeže Emil Open 2020

I přes aktuální situaci související s koronavirem se v září uskutečnil již devátý ročník Evropských her hendikepované mládeže Emil Open. Na brněnská sportoviště dorazilo téměř 300 účastníků. Poměřili své síly v letních sportech. Příští rok je čeká jubilejní 10. ročník, který připadá na 23. až 27. června 2021.

Brněnská sportoviště zaplnili mladí sportovci se zdravotním postižením, kteří díky Emil Open 2020 zúročili trénink. Své síly porovnali hned ve čtyřech letních sportech, stolní tenis kvůli neúčasti pro letošní ročník „vypadl“. Zhruba 100 sportovců si odvezlo medaile. „Medaili by se zasloužil každý účastník. Jsem rád, že se nám i přes obtížné podmínky podařilo Emil Open 2020 uskutečnit. A věřím, že na jubilejním desátém ročníku se sejdeme v tradičních vyšších počtech. Účastníkům ze zahraničních zemí, kteří nemohli dorazit, posíláme symbolicky jednu sadu medailí, trička a jejich akreditační karty,“ konstatuje prezident Emil Open Pavel Zbožínek. Na zahraniční země organizátoři mysleli i při slavnostním zahajovacím ceremoniálu, kdy je reprezentovali jako vlajkonoši krasobruslaři z TJ Stadion Brno.

Mezi sporty Emil Open 2020 patřily atletika, plavání, stolní tenis, boccia a bocce. „Největší zájem byl jako každý rok o atletiku. Stolení tenis byl kvůli omezenému počtu účastníku bohužel zrušen. I přesto jsem hrdý na všechny sportovce, protože opět ukázali, že handicap není překážkou,“ doplňuje Zbožínek. Na Emil Open jsou reprezentovány paralympijské sporty, jenž jsou přizpůsobeny pro sportovce s omezenou hybností. Sport boccia je podobný pétanque, bocce je pak podobný typ sportu, jen se hraje venku na trávníku

Emil Open se může účastnit handicapovaná mládež ve věku 10 až 26 let. „Hry Emil Open jsou otevřené pro mladé sportovce se všemi druhy zdravotního postižení. Jediné, co účastníci potřebují, je chuť sportovat. Ubytování i stravu jim hradíme s pomocí partnerů my, protože chceme umožnit sportovat opravdu každému, tedy i bez ohledu na finanční situaci,“ konstatuje prezident Emil Open Pavel Zbožínek.

Do Brna dorazili také úspěšní sportovci, jenž sklízí úspěchy na Paralympijských hrách. Řeč je třeba o plavci Arnoštu Petráčkovi, se kterým si mohly děti zaplavat. „Jsem rád, že se Emil Open uskutečnil. A že byl takový zájem o plavání, i přes koronavirus. Emil Open je skvělá příležitost, jak si připomenout paralympijské hry,“ řekl Arnošt Petráček. Do Brna dorazil též Aleši Kisý, který byl letos ambasadorem atletiky. Mezi další známé podporovatele patří též šestinásobný paralympijský vítěz a mistr světa v cyklistice Jiří Ježek.

Významným milníkem letošního ročníku byl podpis Memoranda o spolupráci s Českým hnutím Speciálních olympiád, díky kterému mohou děti a mládež s mentálním postižením využít nabídku dalšího sportování v oddílech po celé České republice.

Emil Open 2020 významně podpořilo město Brno a celkem osm krajů České republiky. Generálním partnerem Emil Open 2020 byly Teplárny Brno. Na akci se rovněž podíleli desítky dobrovolníků. Na konání her přispělo několik krajů. Tím nejvýznamnějším byl Jihomoravský kraj. Na účast svých sportovců přispěl kraj Ústecký, Pardubický, Jihočeský, Olomoucký, Moravskoslezský, Středočeský a hlavní město Praha. A díky partnerství s národním dopravcem České dráhy mohli účastníci do Brna cestovat zcela zdarma. Významným partnerem byla též společnost SAKO Brno, ČEPS či AGROTEC osobní automobily.

Více na webu www.emilopen.cz

Galerie