KARLOVARSKÁ 50, 02.03.2018

Díky závodu Karlovská 50 jsme mohli přispět Tomáškovi Koňaříkovi na rehabilitační pobyt.

Tomáš je devítiletý chlapec, který trpí Duchennovou svalovou dystrofií. Jedná se o progresivní svalové onemocnění výrazně zkracující život, při kterém dochází k úbytku svalové hmoty. V poslední fázi se projevuje i ve svalech dýchacích a svalu srdečním. Onemocnění je zatím neléčitelné, i když výzkum léku probíhá již několik let velmi nadějně.

Tomáškovi tuto nemoc zjistili ve dvou letech. Občas si ve školce stěžoval, že ho bolí nožičky, zakopával a často padal na kolínka. Do té doby ale jezdil na kole, na koních a běhal. Rodiče s Tomáškem absolvovali řadu vyšetření, lékaři mu postupně nasazovali léky a nyní je na invalidním vozíku.

I přes to se Tomášek nevzdává a nemoc zvládá. Jezdí pravidelně na rehabilitace, která mu dělá dobře. Velkou oporou jsou mu i děti ve škole ve Velkých Karlovicích, kde chodí do 3. třídy, děti ho berou mezi sebe a úsměv na jeho tváři je nakažlivý, je to opravdu veselý chlapec. Jeho vášní jsou auta a rallye, to ho moc baví. A kdyby byl zdravé dítě, tak by chtěl být závodníkem.

Za vybranou částku může Tomášek vyrazit do rehabilitačního ústavu, kde mají bazény, rehabilitace a masáže.