Dušanovo kolo pro Emila, 02.09.2018

Jedinečný projekt herce Dušana Vitázka propojil hned několik věcí – oživil slavnou brněnskou legendu o koláři Birkovi, čímž spojil tradiční řemeslo se sportovním výkonem. Nakonec vše ukončil kulturním zážitkem. A výtěžek z této akce věnoval Kačce https://emilnadace.cz/pribeh/kacka.

V neděli 2. září 2018 pokácel Dušan Vitázek v Lednici strom a ve spolupráci s Augustinem Krystyníkem, kolářem z Nového Hrozenkova, vyrobil kolo, které potom dokutálel do Brna. Pro tuto akci sbíral prostředky na transparentním crowfoundingovém portálu https://www.hithit.com/cs/project/4907/dusanovo-kolo-pro-emila.
Svým výkonem chtěl Dušan ukázat lidem, co dokáže zdravý člověk, který jde za svým cílem a neuhne ani o krok, a dát tak naději mladým lidem, kterým život připravil složitou cestu a kteří se přesto odmítají vzdát, chtějí se smát, snít a žít naplno.

Na začátku toho všeho byla legenda o koláři Birkovi, který v jednom dni pokácel v Lednici strom, udělal z něj kolo, které do západu slunce dokutálel před brněnskou radnici. Za tento výkon byl navždy proklet, protože něco takového by přece nemohl nikdy žádný člověk uskutečnit bez pomoci ďábla! A tak milý kolář skončil svůj život v bídě, protože předsudky (a jistě také závist sousedů) převážily nad jeho pracovitostí a šikovností.

Touto akcí chtěl Dušan Vitázek navždy zrušit kletbu nad kolářem Birkem. Kolo, které vyrobil a dokutálel do Brna, bylo následně zavěšeno v Galerii Vaňkovka. Vyvrcholením celé této akce pak byl koncert Dušana Vitázka a jeho kapely.

všechny fotografie najdete zde https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10156734082178669&type=1&l=0eeb8fb6e9

jak to celé probíhalo
video Události Brno https://www.facebook.com/udalostibrno/videos/254481058741115/
video Dušana Vitázka https://www.facebook.com/genialne/videos/2223783917857916/