Slavnostní otevření workoutového hřiště, 03.04.2019

Workoutové hřiště, kde mohou cvičit i vozíčkáři, se v Brně dočkalo slavnostního otevření

Brno, 3. 4. 2019 – na námět Nadační fond Emil v Brně vzniklo první workoutové hřiště, přizpůsobené pro vozíčkáře. Hřiště se dnes slavnostně otevřelo veřejnosti v areálu Sport Hroch v Brně-Komíně a jedná se teprve o druhé hřiště svého druhu v České republice, přičemž to první – v Hluboká nad Vltavou – se stalo tomu brněnskému inspirací.

Workoutové hřiště, jehož realizace byla financována z rozpočtu BRNOmycity, je umístěno ve sportovním areálu Hroch, který je zaměřený převážně na rekreační sport pro širokou veřejnost a díky své bezbariérovosti je vhodným místem i pro vozíčkáře.

”Nápad na vybudování tohoto workoutového hřiště vznikl v podstatě velmi jednoduše. Nadační fond Emil, který sdílel na Facebooku informaci o právě otevřeném workoutovém hřišti v Hluboké nad Vltavou mne označil v příspěvku s dotazem „a co Brno?“. Hned jsem zareagoval a zástupce Emila jsem pozval na schůzku, kde jsem si nechal projekt představit. Následovala cesta do Hluboké, abych viděl hřiště na vlastní oči a následně jsem ho předložil jako návrh k realizaci“, popisuje začátky vzniku hřiště Jaroslav Suchý, radní města Brna pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy.

Nadační fond Emil, který se zabývá podporou mladých sportovců se zdravotním postižením, při slavnostním otevření zastupovala Natálie Bilová, ředitelka a Pavel Zbožínek, vedoucí sportovních projektů.

„Jsme moc rádi, že město Brno zareagovalo na náš námět a necelé dva roky od první schůzky v Brně vzniká toto hřiště, které rozšiřuje sportovní nabídku pro tělesně postižené“, popisuje Pavel Zbožínek a pokračuje: „tímto samozřejmě naše role nekončí. Našli jsme skvělého cvičitele – vozíčkáře Lukáše Čelouda, který se workoutu věnuje již 6. rokem a souhlasil, že v případě zájmu o organizované cvičení, společně založíme workoutový oddíl“.

A co o workoutu říká Lukáš Čeloud? „Dal mi hrozně moc. Mimo jiné disciplínu. Snažím se pravidelně trénovat a celkově mi to zvedlo hodnotu a sebevědomí. Začal jsem si věřit, začal jsem mít režim a začal jsem si být vědom síly, kterou mám“.

Majitel areálu Hroch, Tomas Ovesny, k tomu dodává: „Chtěli jsme mít ve svém sportovním areálu také workoutové hřiště. Moc mě zaujalo hřiště v Hluboké nad Vltavou, a protože vše je u nás bezbariérové, rozhodl jsme se tuto myšlenku následovat a také vytvořit hřiště, kde mohou cvičit i vozíčkáři. S výsledkem jsem spokojen.“

Výstavbu hřiště realizovala společnost Original Workout a celkem je na něm umístěno 22 překážek, z toho minimálně 8 pro vozíčkáře, záleží na zdatnosti. Celé hřiště je koncipováno tak, aby jej mohli využívat i nižší sportovci, junioři a je tak celkově snadněji přístupné právě i vozíčkářům. Cílové skupině je přizpůsobena i dopadová plocha s měkkým povrchem, který tlumí náraz a snižuje tak výšku případného pádu.

fb událost: https://www.facebook.com/events/2405188239752332/permalink/2411916589079497/

Reportáže z akce: