Podepsali jsme memorandum s válečnými veterány, 14.08.2019

Brno, 14.8.2019 – dnes došlo k podpisu Memoranda o spolupráci mezi spolkem Československý legionář-SPIA Czech, z.s. a Nadačním fondem Emil.
Obě organizace si od Memoranda slibují vzájemně zajímavou spolupráci. Československý legionář-SPIA Czech, z.s., dobrovolný, politicky nezávislý svazek sdružující válečné veterány a Nadační fond Emil, nezisková organizace podporující sportovní aktivity dětí a mladých lidí se zdravotním postižením, podepsaly ve středu Memorandum o spolupráci, ve kterém se shodly na oblastech spolupráce, jako je vzájemná podpora u vybraných projektů a veřejných akcí,vzdělávání či vzájemná propagace.

Nadační fond Emil je kromě finančního podporovatele mladých sportovců i pořadatelem významných sportovních událostí. Například v roce 2016 uspořádal v Praze Světové hry handicapované mládeže IWAS U23 World Games (www.prague2016.com) a letos již 8. ročník Evropských her handicapované mládeže (www.emilopen.cz). Další významnou podporou je také rozšiřování nabídky sportovních aktivit pro handicapované.
Po založení 1. Krasobruslařského oddílu zdravotně postižených v ČR má Emil v plánu založení oddílu workoutového cvičení, ParaPaddleboardingu či para hokeje.
„Jsme rádi, že jsme tuto spolupráci navázali. A byť je teprve na začátku, bavíme se již o konkrétních projektech,“ říká Pavel Zbožínek, vedoucí sportovních projektů nadačního fondu. A dodává: „asi všichni tušíme, že více podpory půjde na naši stranu. Například zapojení veteránů jako dobrovolníků do našich sportovních akcí, nebo vedení některých z nově vznikajících sportovních oddílů..., to je přesně to, co bychom přivítali nejvíce.

Československý legionář-SPIA Czech, z.s. působí především na území města Brna a Jihomoravského kraje, Moravy a Slezska, ale má svoje členy a části po celé České republice i v zahraničí. Sám spolek je pořadatelem řady akcí, včetně těch sportovních i mezinárodních. Mezi ty
pravidelné již patří například zářijové Mezinárodní setkání válečných veteránů, Mezinárodní konference k bezpečnosti, soutěž v silovém víceboji IZS Czech Army Strongman (unikátní silácká soutěž jednotlivců i družstev), Mezinárodní turnaj v malé kopané, Mezinárodní střelecká liga, střelecké soutěže pro veřejnost, u nás v několika městech, branné dny, pochody, včetně účasti našich veteránů na pochodu Cenotaph v Anglii k 11. listopadu, pěší setkání na Hrčavě - Trojmezí,dračí lodě, organizuje Legionářskou akademii obrany – kurzy sebeobrany i pro veřejnost a další včetně pietních aktů a benefičních akcí v rámci projektu „Hold veteránům“

„Přivítali jsme, že nás Nadační fond Emil oslovil s touto nabídkou spolupráce a rádi budeme nápomocni v rozvoji jeho aktivit,“ hodnotí právě navázané partnerství Karel Černoch, předseda spolku. „A nejen to. V případě, že bude zájem, dovedu si představit, že budeme pro handicapované pořádat například kurzy sebeobrany, školení a výcvik trenérů, podílet se na propagování zdravého životního stylu, správné výživy a životosprávy. Je to prostě možnost, jak předat naše zkušenosti a znalosti a zároveň těmto mladým sportovcům pomáhat,“ doplňuje Černoch další možnosti spolupráce.