Díky našim krasobruslařům máme historicky první medaile pro ČR!

Když jsme v roce 2016 začali pořádat kurzy bruslení s Emilem, snažili jsme se hlavně rozšířit nabídku sportovních aktivit pro děti z Brna a okolí. O tom, že bychom mohli za pár let založit krasobruslařský oddíl a vyslat sportovce na mezinárodní závody, se nám ani nesnilo! Kurzů bruslení s Emilem se nejprve účastnili žáci Základní školy Kociánka a studenti Střední školy F. D. Roosevelta. V roce 2019 se přidal i spolek Úsměvy pro pomoc lidem s Downovým syndromem a jejich rodinám. Po třech letech se už přirozeně dal u návštěvníků kurzu pozorovat pokrok a některým obzvláště talentovaným dětem už začaly být klasické kurzy málo. Měli jsme pocit, že jejich potenciál dostatečně nerozvíjíme a začali jsme uvažovat, jaký by měl být následující krok.

Díky projektu s názvem „Krasobruslení zdravotně postižených“, finančně podpořený z Fondu malých projektů – Evropský fond pro regionální rozvoj INTERREG Rakousko – Česká republika, jsme měli možnost naučit se od Rakouských partnerů jak k tréninkům přistupovat odborněji a jak děti dále rozvíjet. S nově nabytým know-how jsme pak v dubnu 2019 v rámci Emilovy Sportovní založili 1. Krasobruslařský oddíl hendikepovaných v ČR.![]

Naší činnosti si všimli i koncem léta v Českém hnutí speciálních olympiád (ČHSO) a navrhli nám, abychom se v říjnu zúčastnili prestižních mezinárodních krasobruslařských závodů Finlandia Trophy Espoo 2019, kde byly letos poprvé zařazeny vložené závody krasobruslení zdravotně postižených. Přišlo nám to neuvěřitelně na rychlo. Museli bychom vybrat ty nejšikovnější a co nejdříve začít trénovat sestavy, sehnat povolení rodičů a v neposlední řadě finanční prostředky na cestu a startovné. Nebyli bychom ale Emilové, abychom se snadno vzdali a rozhodli jsme se udělat maximum proto, abychom se do Finska na zkušenou vydali.

A tak se taky stalo. Na závodech po boku sportovců Speciálních olympiád z 8 zemí se o medaili na plastových přeskových bruslích utkali i naši reprezentanti Tereza Červinková a Ondřej Smetana ze Střední školy F.D. Roosevelta. A stalo se něco naprosto nečekaného. Tereza získala za svoji volnou jízdu 4. místo a Ondra dosáhl na metu nejvyšší – zlatou medaili. Do České republiky tak přivezli historicky první medaili za sport, který měl u nás jen velmi krátkou historii. Oba sportovce jejich úspěch velmi překvapil a motivoval k tomu se v něm dále zdokonalovat. S medailí se byli ukázat i primátorce Statutárního města Brna Markétě Vaňkové, která je jako čestné reprezentaty přijala na brněnské radnici aby jim k úspěchu pogratulovala.

Radost z medailí nehnala kupředu jen Terezku s Ondrou, ale také jejich trenérku Barbaru Zbožínkovou. Díky spolupráci s panem Procházkou a Edea skates jsme mohli našim svěřencům pořídit kvalitní brusle a začít trénovat ještě o něco víc. Podařilo se nám vytvořit také první unifikovaný pár ( zdravotně postižený + intaktní zdravý sportovec) a s rostoucím zájmem o bruslení k nám začali přicházet noví členové oddílu. Bylo na čase ověřit, zda nás ve Finsku potkalo jen štěstí začátečníků nebo v Brně vychováváme další generaci mistrů krasobruslařů. Čekala nás další výzva: Zimní Special Olympics na Slovensku. Tam se naše reprezentace vydala v sestavě pěti závodníků Terezka, dva Ondrové, Lukáš v sólovém vystoupení a smíšený pár v kategorii Unified sports, který vytvořili Melanie s Ondrou. K úžasu všech, se vrátili o několik medailí těžší! S 5 zlatými medailemi a 1 stříbrnou dominovali ve svých kategoriích celým závodům. Umístění:

• Tereza Černíková, sólová disciplína, level 2 – zlatá medaile
  • Ondřej Smetana, sólová disciplína, level 2 – zlatá medaile
  • Ondřej Balšínek, sólová disciplína, level 2 – stříbrná medaile
  • Lukáš Dvorský, sólová disciplína, level 1 – zlatá medaile
  • Melanie Zbožínková a Ondřej Smetana, unifikovaný pár, level 1– dvě zlaté medaile

Více v článku Brněnské drbny.

Máme velkou radost, všem závodníkům gratulujeme a pokud chcete jejich sportovní kariéru podpořit, přispějte na náš sbírkový účet 2101215544 / 2010 .