Dušanovo kolo pro Emila

Jedinečný projekt herce Dušana Vitázka propojil hned několik věcí – oživil slavnou brněnskou legendu o koláři Birkovi, čímž spojil tradiční řemeslo se sportovním výkonem. Nakonec vše ukončil kulturním zážitkem. A výtěžek z této akce věnoval Kačce.

V neděli 2. září 2018 pokácel Dušan Vitázek v Lednici strom a ve spolupráci s Augustinem Krystyníkem, kolářem z Nového Hrozenkova, vyrobil kolo, které potom dokutálel do Brna. Pro tuto akci sbíral prostředky na transparentním crowfoundingovém portálu. Svým výkonem chtěl Dušan ukázat lidem, co dokáže zdravý člověk, který jde za svým cílem a neuhne ani o krok, a dát tak naději mladým lidem, kterým život připravil složitou cestu a kteří se přesto odmítají vzdát, chtějí se smát, snít a žít naplno.

Na začátku toho všeho byla legenda o koláři Birkovi, který v jednom dni pokácel v Lednici strom, udělal z něj kolo, které do západu slunce dokutálel před brněnskou radnici. Za tento výkon byl navždy proklet, protože něco takového by přece nemohl nikdy žádný člověk uskutečnit bez pomoci ďábla! A tak milý kolář skončil svůj život v bídě, protože předsudky (a jistě také závist sousedů) převážily nad jeho pracovitostí a šikovností.

Touto akcí chtěl Dušan Vitázek navždy zrušit kletbu nad kolářem Birkem. Kolo, které vyrobil a dokutálel do Brna, bylo následně zavěšeno v Galerii Vaňkovka. Vyvrcholením celé této akce pak byl koncert Dušana Vitázka a jeho kapely.

všechny fotografie najdete zde

jak to celé probíhalo