EMIL SPORT ARÉNA

V rámci Veletrhu rehabilitačních, kompenzačních, protetických a ortopedických pomůcek Rehaprotex 2019 vznikla na brněnském výstavišti Emil Sport Aréna, ve které si návštěvnici mohli vyzkoušet řadu zajímavých sportů. Zkušení hráči prezentovali basketbal, ragby, florbal na vozíku, para hokej, para golf, bocciu, curling, nebo futsal pro nevidomé. Nechyběl ani doprovodný program s tanečním vystoupením vozíčkářů, autorské čtení knihy www.bez-bot.cz, řada autogramiád a další...

29.10.

Basketbal na vozíku patří mezi nejoblíbenější a nejrozšířenější týmové sporty tělesně postižených po celém světě. A když tomu přidáme, že úterní dopoledne zaštítila Czech Wheelchair Basketball Association, nebylo co řešit.

Komu se nepoštěstilo trefit koš, mohl se zkusit spolehnout na jiný ze svých smyslů a vyzkoušet si futsal pro nevidomé. Čtyřnásobní mistři ČR a dvojnásobní mistři Středoevropské ligy Avoy MU Brno, se postarali o to, aby si to mohl vyzkoušet opravdu každý. Míč obsahuje na rozdíl od běžného vnitřní zvukový systém, díky němuž je při pohybu slyšet. Zrak může používat pouze brankář, jeho spoluhráči jsou nevidomí. Pro zajištění rovných podmínek jsou hráči v poli povinni nosit neprůhledné klapky.

První den Rehaprotexu 2019 se ale v naší sportovní aréně pouze nesportovalo. Jsme moc rádi, že za námi přijela i Ivona Březinová, autorka skvělé knihy www.bez-bot.cz, kterou pro nás vydalo nakladatelství Cattacan.

30.10.

Ve středu dopoledne jsme přivítali para golfisty z České golfové asociace hendikepovaných (CZDGA) a nabídli tak možnost vyzkoušet si sport, který aktivně provozují hráči s nejrůznějšími druhy postižení zahrnujícími amputace končetin, vrozené či poúrazové parézy, vozíčkáře, smyslová postižení či neurologická onemocnění. Hráči s nejtěžší poruchou pohybového aparátu využívají speciální golfový vertikalizační vozík – Paragolfer, který umožňuje hru ze vzpřímené pozice.

Odpoledne nám přijeli představit lední sport parahokej šestinásobní mistři České ligy - borci ze Sledge hokej Zlín. Náročný sport a intenzivně prožité společné chvíle nás ještě více motivovaly v tom, založit tým i v Brně.

31.10.

Čtvrteční program zahájila naše oblíbená A PROČ NE? - taneční skupina Střední školy F. D. Roosevelta z Brna. Hned poté jsme navázali krásným sportem s názvem boccia. A když se řekne boccia v Brně, kdo jiný by nám s ní pomohl, než Sportovní klub Kociánka Brno z.s. a kdo jiný, než náš skvělý Radek Procházka. Děkujeme za skvělou prezentaci.

Paracentrum Fénix nám v naší aréně představilo curling na koberci a inspiroval nás k rozvoji dalších curlingových aktivit v budoucnu. Program dne zakončili florbalisti na vozíku Bulldogs Brno, kteří všem ukázali, zač je toho hokejka.

1.11.

Čtvrtý a poslední den na Rehaprotexu jsme ukončili dopolední prezentací drsného, ale krásného sportu - ragby. Děkujeme Českému ragbyovému svazu vozíčkářů za skvělou ukázku.

Galerie