Honza

downhill longboarding

Jmenuji se Honza Považan a je mi 19 let. Mám nedorostlou pravou končetinu, která mi končí v oblasti zápěstí. Chtěl sem asi skejtovat už u mamky, když mě čekala a zamotal sem si již zmiňovanou pravačku do pupeční šňůry. Tam se zaškrtila a nebyla schopna dalšího vývinu, takže sem se tak zkrátka narodil.

VIDEO

250 Kč

V kterém sportu ti handicap přináší zábrany? Dokážeš si s nimi poradit?

Ze sportů, kterým se věnuji to bude pravděpodobně wakeboard. Pořád se učím, jak v rotaci lépe přechytnout hrazdu z jedné ruky do „žádné“ haha.
V longboardingu pak zatím můžu slidovat jen na toeside (na levou ruku), heelside zatím jen standupy. Už přes rok ale pracujeme spolu s Martinem Siegristem na protéze, díky které bych mohl slidovat právě i na druhou stranu a tím pádem lépe vyjíždět zatáčky.

Kterému sportu se věnuješ, v čem tě baví?

Sám říkám, že můj život doprovází deska. Snowboard, skateboard, longboard, wakeboard. Všem zmíněným sportům se snažím naplno věnovat, nejvíce ale downhill longobardingu.
Neznám lepší pocit, než letět dolů z kopce a naplno vychutnávat jízdu spolu s celou Prerov Hill Bombers partou.
Snažím se jezdit co nejvíc, ale na kopce je to z Přerova většinou minimálně hodinka cesty na pořádný downhill, takže většinou jen slidy na lokálním spotu.
Každopádně teď čas přibyl a já doufám, že budu pálit uretan na kopcích čím dál víc!
K longboardingu neodmyslitelně patří hory, které naprosto miluju a snažím se tam trávit co nejvíce času, takže i to mě pořád láká na ty kopce.
Mimo downhill longboarding, který beru jako primární sport, se snažím začínat věnovat novým sportům jako je například horolezectví, což je s jednou rukou asi dost neobvyklý.
Mimoto jezdím snad na všech deskách jakých to jde: freestyle snowboarding, skateboarding, wakeboarding, surf a určitě přibudou i další. Na longboardu se dosahuje rychlostí klidně i okolo 90 km/h a logicky se nějak musí brzdit před zatáčkami. K brždění využíváme slide, nebo také drift dá se říci, kdy se opřeme rukou o cestu a utrhneme prkno do slidu.
Já můžu využívat pouze jednu stranu k brždění, tím pádem při zatáčkách na pravou stranu nastává problém, jelikož musím brzdit do opačné strany, je to dost nebezpečné a ztrácím dost rychlosti.

Honza potřebuje financovat vývoj a výrobu protézy, která bude vyhovovat jeho potřebám a sportovním nárokům.
Za každou podporu děkujeme.