Míša Tereska

Jsme rodiče syna Míši, který se přes bezproblémové těhotenství narodil dva měsíce před termínem a na svět si přinesl dětskou mozkovou obrnu (spastickou kvadruparézu), což je onemocnění, které napadá mozkové spoje.

VIDEO

55911 Kč

vybráno
100%

V jeho případě je postižena pohybová část, proto tak od narození bojuje s postižením pohybového ústrojí, kde jsou nejvíce ovlivněny jeho dolní končetiny. Míša nechodí, ale díky pravidelným rehabilitacím a každodennímu cvičení se umí dostat do vzpřímeného kleku a plazení po čtyřech.
Po mentální stránce je skoro bez komplikací, proto dokáže maximálně spolupracovat a díky jeho obrovské lásce ke sportu je jeho snaha umocněna i při sportovních výsledcích.

Je aktivním sportovcem, který dělá pro zlepšení svého zdravotního stavu sledge hokej, atletiku, jízdu na handbiku a zkouší i basketbal. V tomto případě je však odkázán buďto na svůj standardní invalidní vozík nebo zapůjčený Pardubickým klubem, tento je však řešen pro dospělé, a tak nevyhovující jeho ergonomii. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli mu umožnit tento sport pořízením invalidního sportovního vozíku.

Na tento však nejsme schopni sami sehnat dostatek prostředků. Kromě něj totiž musíme řešit pravidelné rehabilitace, které Míša absolvuje aspoň třikrát do roka a které jsou nezbytnou součástí udržení pozitivního zdravotního stavu.

Tyto pobyty se dají rozdělit do dvou kategorií. První, na které přispívá částečně pojišťovna, a tak čtyřtýdenní pobyt vyjde na 50tis (např. Ostravské Klimkovice) nebo bez příspěvku (ale s většími dlouholetými úspěchy), které se konají např. ve Slovenských Piešťanech v centru Adeli s cenou necelých 100tis za 14dní.

Z výše uvedeného je patrno, že boj s obrnou je velmi finančně náročný a pro běžného občana je možno vše pokrýt jen za velkého přispění sponzorů nebo nadací.

Kdyby Vás Míšův osud a život zajímal, můžete ho sledovat nebo se o Míšovi více dozvědět na jeho webových stránkách www.obrna.eu. Rádi bychom Vás touto cestou poprosili o příspěvek na sportovní vozík, na který vzhledem k vysokým výdajům za rehabilitace již nemáme finančních prostředků.

S pozdravem rodiče Iva a Michal Tereskovi