Alexandra Borská

„S Vámi doplavu až do Paříže!“

Cílová částka:

200 000 Kč

Vybráno: 153 600 Kč
Zbývá 46 400 Kč

Emil Open se už chystá na Paříž! Podpoří mladou sportovní naději!

Ani 12. ročník her nebude výjimkou. Opět totiž chceme společně s Vámi finančně podpořit jednoho z našich mladých sportovců. Toho letošního přivádí ambasador Emil Open, zlatý paralympionik v plavání Arnošt Petráček, který je zároveň jeho patronem.

O kterém sportovci mluvíme?

Patnáctiletá Alex je nadějná plavkyně, které chceme společně s Arnym pomoci v přípravě na paralympiádu v Paříži. Proto bychom jí rádi přispěli na rehabilitace a fyzioterapie, ale také na celkovou přípravu, bez které by to prostě nešlo.

Přečtěte si, co o ní napsala její maminka Michaela:

Alexandra je usměvavá, energická, a přitom skromná dívka, se kterou se život rozhodně nemazlil. A právě přesto, nebo možná právě proto, je neuvěřitelně bojovná a empatická, se srdcem na dlani.

Narodila se se sestrou Emou v 32. týdnu s mnohočetnými vývojovými vadami pohybového aparátu. Její sestra bohužel svůj boj o život po několika hodinách prohrála. Alex má rozštěp páteře, vrozenou vadu pánve a kyčle, parézu levé nohy (nefunkční svaly, kotník, koleno, včetně necitlivosti celé levé dolní končetiny) a k tomu přidružené pohybové omezení svalů trupu a zad na levé straně.

Od narození je velkou bojovnicí. Ve dvou letech po operaci míchy začala svým ojedinělým stylem chodit. Nyní používá na delší vzdálenosti vozík, případně berle. Má za sebou mnoho operací. Celý život je zvyklá pravidelně cvičit, rehabilitovat a nevzdávat se. Miluje sport. Chtěla být baletkou, ale jediné, co ze začátku mohla dělat, bylo plavání. Voda se postupně stala jejím živlem.

V roce 2018 se dostala do Prahy na Strahov, kde začala trénovat. O 4 roky později již byla v reprezentaci B. Ač byla v dubnu toho roku po náročné operaci, jela na své první velké mezinárodní závody IDM Berlín. Zde si vedla skvěle a vyplavala několik menších medailí a juniorských finále.

Následující měsíce se nesly ve znamení přípravy na EPYG (Evropské paralympijské hry mládeže) 2022 ve Finsku, kde zároveň před závody absolvovala mezinárodní klasifikaci. Zde Alex získala stříbrnou medaili na 100m znak v kategorii do 15 let a celkově v této disciplíně byla čtvrtá.

V Polsku na Winter Polish Open získala 2. místo na 100m znak a splnila A limity na Mistrovství 2023 i Paralympiádu 2024. A tím se její sny a sportovní cíle začínají stávat skutečností.

Tento rok je Alex již díky splnění limitu na paralympiádu v reprezentaci A. Změnila klub a začala naplno trénovat se zdravými plavci v Ústecké akademii plaveckých sportů. Zvládla přijímací zkoušky na gymnázium.

Díky svým výsledkům se prozatím zařadila do TOP 5 na 100m znak ve světových tabulkách ve své kategorii S8.

Aktuálně patří mezi nejlepší znakařky v ČR, a dokonce patří mezi světovou juniorskou znakařskou špičku.

Účast na paralympiádě není samozřejmostí. Alex musí přidat tréninky, fyzio a rehabilitace, aby její tělo náročnou přípravu zvládlo. Příprava na paralympiádu je nejen fyzicky, ale také finančně náročná, proto budeme rády, pokud nám pomůžete Alex do Paříže doprovodit.

Děkujeme za Vaši podporu!

obrázek

Hejbni křídlem pro tento příběh!