Klárka

12 000 Kč

Vybráno: 12 000 Kč
Zbývá

Šestiletou Klárku po předčasném porodu provázela řada zdravotních komplikací, na základě kterých lékaři odhadovali, že bude mentálně postižený ležák s těžkou formou dětské mozkové obrny. S touto diagnózou se však její rodina nechtěla smířit, proto hledali vhodné formy rehabilitací. I přes velkou snahu se však neudrží na nohách, které ji neposlouchají. Bez pravidelného cvičení by se však její stav zhoršoval, proto jsme se rozhodli pomoci její rodině se sháněním prostředků na domácí tělocvičnu.

obrázek

Klárčina maminka nám napsala:

Dobrý den, v první řade mi dovolte abych Vám představila naši rodinu. Skvělého tátu Karla, sedmiletou prvňačku dcerku Karolínku, která nikdy neposedí a miluje sport. Pak jsem tu já, starostlivá maminka Kateřina, která se snaží pečovat o blaho celé rodiny, ale především se snaží ulehčit nepřízeň osudu našeho nejmladšího člena rodiny, kterou je dcerka Klárka. Klárince je nyní už 6 let a nechodí, neudrží se na nožkách ani minutu, ale rozumu má na rozdávání. Je šikovná a pozitivní, umí se radovat. Intenzivně rehabilituje a je znát zlepšení, sice pomalu, ale je. Zkouší se postavit a chodit s chodítkem, ale nožky neposlouchají. Ale zbožňuje rychlou jízdu na speciální tříkolce Loped.

Klárka se nám narodila již ve 28.tt s porodní váhou 1320 g jako nezralé dítě. S jejím předčasným narozením souviselo mnoho komplikací, nejzávažnější bylo krvácení do levé části mozku. Krvácení zanechalo na mozku jizvy, a tím i zpusobilo motorické problémy. Prognózy lékařů zněly – mentálně postižený ležák s těžkou formou dětské mozkové obrny. S touto diagnózou jsme se nechtěli smířit a začali jsme hledat nejvhodnější způsoby rehabilitace: Vojtovu metodu, balanční cvičení na velkém míči, Bobath koncept a protahování. Ve 3 letech jsme začali dojíždět na rehabilitace, lázně, které vždy znamenaly pokrok. Pro jiné možná maličký, pro nás a Klárku obrovský. Ve 2,5 letech Klára začala lézt, ve svých šesti letech pouze leze po čtyřech a díky intenzivnímu cvičení, se dokonce pomalu začala zvedat u nábytku. Poctivé cvičení doma a standardní lázně už ale nestačí. Klarka začala cvičit tzv. TheraSuit v centru Sarema v Brně a v láznich Klimkovice doplacime za specialni program RehaKlim. Jedná se o každodenní rehabilitaci po dobu čtyř týdnů, která se opakuje 4x v roce a neni hrazená pojišťovnou. Po zbytek roku cvičíme s Klarkou doma a cvičebních pomucek se nám nahromadilo tak velke množství, že jsme se rozhodli uzpůsobit sušárnu v našem bytovem domě na cvičební mistnost. Všichni družstevníci souhlasili s tim, že to vše uděláme na vlastní náklady. Opravili jsme omítky, vymalovali a vyčistili cely prostor, spoustu pomůcek jsme měli v bytě a přestěhovali jsme je tam: motomed se speciální židličkou, vertikalizační stojan, žebřiny ribstole, bradla, rehabilitační stůl, overball, velky míč atd, ale další spousta nám ještě chybí: velká cvičební podložka, balanční plošiny, míčky a ježky na uvolnění svalů, kužely, stupínek pro nácvik nákroku, zátěž na nožky a hlavně válec, na kterém se odehrává většina cvičení a také balanční pomůcka – bosu. Neustále rehabilitujeme a budeme rehabilitovat celý život, protože jinak se stav Klárinky zhoršuje k nepoznaní a vše se vrací zpět. Snažíme se dle finančních možností navštěvovat centrum pro intenzivní neurorehabilitaci, ale nic z toho bohužel není placené ze zdravotního pojištění tak jsme okázáni na nadace a jiné organizace, či na lidi s dobrým srdcem při shánění financí.

Klárka je veliká bojovnice a její chuť do života je natolik nakažlivá, že jsem se rozhodla udělat vše, co bude v mých silách, aby dokázala běhat se sestřičkou a jejich kamarády, přesně tak jak si to představuje, když jí držím a běhám s nimi. Je to zázračná holčička, tolik nás toho naučila a ukázala tolik lásky a síly, o které jsme neměli ani tušení, že v sobě máme. Děkujeme Vám za jakoukoliv podporu!