Paragolfer pro Martina

250 000 Kč

Vybráno: 7 200 Kč
Zbývá 242 800 Kč

Ráda bych Vám představila svého manžela Martina Dohnala, v pátek 12.3.2021 mu bude 33let. Manžel pochází z lesácké rodiny, od malička tedy les miloval a jako povolání si zvolil právě práci v lese. Jeho práce byla také jeho velkým koníčkem, miloval ji stejně jako nás a byl ve svém oboru vyhlášený dřevorubec. Máme s manželem dvě maličké děti, dceru Anežku 5 let a syna Martínka, kterému právě byly 2 roky. Loni v srpnu jsme po desetiletém vztahu uspořádali svatbu, den to byl úžasný, byli jsme všichni plní dojmů z povedeného dne a těšili jsme se na společnou svatební cestu, ovšem místo svatební cesty nás čekalo odloučení.

Jak se manželovi úraz stal?

Bylo 9.9.2020, celkem 11 dní po naší svatbě mi ráno volal manželův kolega, s tím, že druhý dřevorubec kácel neodborně strom a ten padl na manžela. Ihned jsem vzala syna a jeli jsme za nimi do lesa. Bylo to šílené vidět manžela, jak bezvládně leží a nemůže se pohnout. Manžela převezli vrtulníkem do traumacentra v Českých Budějovicích. Pád stromu způsobil Martinovi tříštivou zlomeninu 6-8 obratle s vážným poškozením míchy a další jiné zlomeniny. Lékaři manžela ihned operovali, následně byl 14 dní na tomto oddělení a pak byl přeložen na 2 měsíce do Brna na spinální jednotku, kde jsme ho vzhledem ke kovidové situaci nemohli ani jednou navštívit, byli jsme s dětmi odkázáni pouze na video hovory. Po dvou měsících byl manžel opět přeložen, do Rehabilitačního centra v Kladrubech, kde byl další 3,5 měsíce. I přes všechny snahy manžela, lékařů a fyzioterapeutů se manžel stále nepostavil a od pasu dolů necítí nic, je ochrnutý a upoután na invalidní vozíček. Martin má diagnostikovanou Paraplegii. Nyní je manžel po půl roce odloučení konečně námi doma a dál na sobě maká, cvičí každý den a nechce tento boj vzdát.

Manžel byl od dětství velice aktivní člověk, dělal závodně atletiku, jezdil na skateboardu, na kole. Následně běhal celý den po lese a po práci se rád věnoval aktivitám. Jelikož dcera hraje golf, manžel by rád nějakou aktivitu, kterou s ní může provozovat, proto by rád paragolfer, aby spolu mohli hrát.

Velice si vážíme každé pomoci, celá naše rodina je všem, kteří nám chtějí pomoci opravdu moc vděčná.

Děkujeme všem za každou pomoc pro manžela.

obrázek

Poškození míchy

Mícha prochází jednotlivými obratli a při jejich zlomení, roztříštění nebo vzájemnému posunutí může dojít k různě závažnému poškození míchy. To pak vede ke ztrátě citlivosti a ochrnutí svalů pod úrovní poškození. Poškození míchy může také nastat následkem fyzického napadení, při střelném nebo bodném poranění. Mícha však může být poškozena i při nádorovém, zánětlivém, cévním či degenerativním onemocnění a také vrozeně. Podle míry a místa poškození míchy rozlišujeme nízkou paraplegii, vysokou paraplegii, nízkou tetraplegii, vysokou tetraplegii a pentaplegii.

Paraplegie

Člověk s nízkou paraplegií (Th 10/L) úplně či částečně ztrácí pohyblivost dolních končetin. Citlivost má zachovalou od břicha nahoru, částečně může cítit na dolních končetinách. Při vysoké paraplegii(Th 1/6), kdy je poraněna horní část zad, je ztráta pohyblivosti dolních končetin vždy úplná a částečně se přidává ztráta pohyblivosti těla. Postižení částečně omezuje dýchání a kašlání. Citlivost je zachována pouze od hrudi výš.

Hejbni křídlem pro tento příběh!