WBS Pardubice

32 000 Kč

Vybráno: 32 000 Kč
Zbývá

Basketbalový klub vozíčkářů Studánka Pardubice je nejmladším ze čtveřice basketbalových klubů vozíčkářů v ČR. Myšlenka založení klubu se zrodila koncem roku 2009. Po šesti letech ale potřebovali pomoci s obnovou vozového parku - pořízení náhradních kol na sportovní vozíky. Náhradní kola na vozíky jsme jim proto pořídili.

obrázek

Text žádosti:Wheelchair Basket Studánka Pardubice - Basketbalový klub vozíčkářů, pod hlavičkou Občanského sdružení WBS Pardubice, je otevřený všem, které kromě handicapu spojuje především týmový duch a radost z pohybu.

WBS Pardubice je nejmladším ze čtveřice basketbalových klubů vozíčkářů v ČR. Myšlenka na založení klubu se zrodila koncem roku 2009. Kamarád utrpěl úraz, po kterém skončil na vozíku. Do té doby aktivní sportovec najednou neměl možnost aktivního pohybu. Chtěl jsem ho zapojit do kolektivního sportu atak jsem navrhl, jako dlouholetý trenér basketbalistek, že se pokusíme dát dohromady vozíčkáře, kteří by měli zájem zkusit právě basketbal na vozíku. Začali jsme shánět informace a kontakty. Rovněž bylo nutné zajistit tělocvičnu s rozumným přístupem a zázemím. Obstarali jsme dostupné metodické materiály, a začali jsme jezdit na tréninky ostatních vozíčkářských klubů do Prahy a Brna, kterých jsme se společně s Honzou Moníkem účastnili jako hráči. Rovněž bylo nutné zajistit pro hráče sportovnívozíky.

Zpočátku jsme měli sportovní vozíky dočasně zapůjčené z celé republiky. Některé jsme však museli vozit na trénink a po tréninku zase vracet do Prahy. Od samého počátku jezdilo 5 vozíčkářů a postupně se přidávali další. Nad to se tréninků účastní i přátelé z jiných klubů. A nesmím opomenout ani své bývalé svěřenkyně, které se samy od sebe zapojily do činnosti klubu a pomáhají při trénincích a rovněž se zapojují do hry. V současné době je v klubu 14 vozíčkářů a již má téměř každý člen týmu odpovídající sportovní vozík.

Od samotného vzniku provází klub nebývalý zájem nejen basketbalové veřejnosti. Tréninků se často účastní diváci a možnost vyzkoušet si basketbal na vozíku využívají bývalí i současní basketbalisté, a to včetně extraligových hráček a hráčů Mattoni NBL. Dochází tak k úžasným setkáním i vzniku nových přátelství. Již toto jsou skutečnosti potvrzující smysluplnost našeho počínání.

Úspěchy WBS Pardubice pro sezónu 2014/2015

1. sezonu hrajeme Rakouskou ligu
  • každoročně pořádáme mezinárodní turnaj v basketbale na vozíku (Pardubický pohár), kterého se pravidelně účastní týmy z ČR,Bosny, Polska, Maďarska a Rakouska
  • hráč České ligy, která je otevřena i zahraničním týmům(RGK CUP). Tuto možnost využily pro sezónu 2014/2015 týmy z Polska,Rakouska a Maďarska
  • v roce 2015 jsme uspořádali tréninkový kemp podvedením trenéra mistrů světa Petera Richarze z Německa
  • účastníme se mezinárodních turnajů v Evropě, ale také např. v bosenské Banja Luce
  • v květnu 2015 nastoupíme do bojů o Český pohár
  • Český národní tým dosáhl v roce 2014 skvělého úspěchu a zvítězil na Mistrovství Evropy sk. B, čímž se kvalifikoval mezi Evropskou elitu a letos se zúčastní Mistrovství Evropy v Anglii!!! Pardubický tým má v reprezentaci početné zastoupení. Hráči Míra Šperk, Tomáš Nevěčný a Michal Poláček ( v širším výběru je i Bohuslav Dvořák) a asistentem trenéra je pardubický Jaroslav Menc.

S ohledem na vše výše uvedené si dovoluji tvrdit, že se občanskému sdružení WBS Pardubice zdárně daří plnit veškeré stanovené úkoly a úspěšně tak vytvářet podmínky pro využití volného času lidí s tělesným postižením. Navíc jsem přesvědčen, že tito handicapovaní sportovci příkladně reprezentují své město jak v ČR, tak v Evropě, a to vše i díky Vaší pomoci, za kterou tímto děkujeme!

Pro rok 2015 bychom potřebovali pomoci s pokrytím nákladů na obnovu vozového parku- pořízení náhradních kol na sportovní vozíky v celkové ceně 68 000 Kč. Budeme vděčni za každou pomoc, která nám pomůže překonat finanční bariéru. S těmi ostatními bariérami si už poradíme. Děkujeme, že nám držíte palce!

za tým WBS Pardubice Jarda Menc, předseda klubu a hrající trenér